Orofaciale Fysiotherapie bij hoofdpijn
Hoofdpijn door Kaakklachten 
Aanhoudende en hevige hoofdpijn door kaakklachten komt veel meer voor dan u denkt. 
De meeste patiënten met hoofd- en aangezichtspijn consulteren hun huisarts die doorgaans naar een neuroloog of keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) verwijst. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de hoofdpijnpatiënten die onder behandeling is bij een neurologische polikliniek, symptomen heeft passend bij het niet goed functioneren van het kaakgewricht. Ruim 300.000 Nederlanders lopen rond met hoofdpijn gerelateerd aan een disfunctie van de kaak. 
 
Wat is kaakdisfunctie? 
Kaakdisfunctie, ook wel temperomandibulaire disfunctie (TMD) genoemd, is een verstoring in de functie van het kauwstelsel die betrekking kan hebben op het kaakgewricht, de kaakspieren en bijbehorende zenuwen. Dit kan langdurige en soms hevige hoofdpijn veroorzaken. Uit recent onderzoek blijkt bij 50% van de migrainepatiënten TMD-klachten te bestaan! Bij spanningshoofdpijn (tension headache) is dat bij 30%. 
 
Hoe worden deze klachten veroorzaakt? 
Een verandering in de belasting van het kauwstelsel kan zich voordoen door een trauma van het aangezicht of onderkaak maar ook door verkeerde gewoonten zoals tandenknarsen, klemmen, kauwgom eten, nagelbijten, lip- of wangbijten. Met name klemgedrag en tandenknarsen gebeuren onbewust! 
 
Hoe kun je hoofdpijn door kaakklachten herkennen? 
• Pijn in kaak/wanggebied 
• Stram stijf gevoel in de kaak 
• Niet goed kunnen openen van de mond 
• ’s Morgens wakker worden met kaak- en/of, hoofd- en/of nekpijn 
• Nekpijn, oorpijn, sinuspijn, tand- of kiespijn 
• Optreden van een pijnlijke knap bij het openen en sluiten van de mond
 
Geen kaakklachten maar wel hoofpijn? 
Via ons zenuwstelsel bestaat er een nauwe relatie tussen kaak, hoge nek en hoofd. Hierdoor is het mogelijk dat een functiestoring vanuit de kaak, tevens hoofd- en nekpijn kan geven, zonder dat je zelf kaakklachten ervaart. Een gevoel van stijfheid in de kaak wordt vaak minder goed door iemand waargenomen wanneer de hoofd- en nekpijn prominenter aanwezig is. Hierdoor wordt een kaakdisfunctie vaak over het hoofd gezien  
 
 
Een goede diagnose is van belang 
Omdat uw hoofdpijnklachten natuurlijk ook een andere oorzaak kunnen hebben zoals bijvoorbeeld een beperking in uw nek is een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek naar uw hoofdpijn essentieel. De orofaciaal fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn, nek-, kaak- en schouderklachten en kan u hierbij helpen. 

Contact: 0165 542 601
Lees meer op: www.fysiotherapie-roosendaal.nl