Je lichaam vertelt je wat goed voor je is - als je tenminste luistert. Maar hoe kunnen we luisteren als we steeds ons verstand achterna lopen?
Haptotherapie
Wie in staat is om goed met z'n gevoel om te gaan, is opgewassen tegen allerlei ongemakken die het leven voor hem of haar in petto heeft. Want hoe lekkerder we in ons vel zitten, des te beter kunnen we leven zoals wij dat willen. "Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan", "zo zit ik nu eenmaal in elkaar" of "daar valt toch niets aan te veranderen" zal je waarschijnlijk denken. Gelukkig is dat niet helemaal waar. Als je echt op een serieuze manier aandacht wilt schenken aan je gevoelsleven, dan kan een bezoek aan een haptotherapeut een uitkomst bieden.  
 
Haptonomie betekent: de leer of de wetmatigheid van het voelen. Hapsis is Grieks voor voelen en nomos betekent wet. De grondbeginselen van haptonomie vormen de basis voor de behandeling die de cliĆ«nten krijgen: haptotherapie. Een therapie die mensen bewust maakt van hun gevoel en wat je ermee doet en ze op weg helpt naar een levenshouding waarbij je leert eigen keuzes te maken.  
 
Haptotherapie biedt je de mogelijkheid om (opnieuw) te ontdekken wat ons lichaam ons vertelt over onszelf, de omgeving en onze relaties met onszelf en met anderen. Wij zijn een beetje verleerd om te luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft; we hebben geen tijd of te veel andere dingen aan ons hoofd. We vergeten soms om even stil te staan bij wat er op ons pad komt en welke betekenis dat voor ons persoonlijk heeft.  
 
Haptotherapie gaat over mensen als geheel, met het lichaam als uitgangspunt. Alles wat er met een mens gebeurt wordt ergens in het lichaam opgeslagen; de negatieve onverwerkte dingen vaak als pijn. Door de pijnlijke plekken aan te raken kunnen we ons weer bewust worden van het verhaal dat zo een pijnlijke plek ons vertelt waardoor ook de bijbehorende emoties vrij kunnen komen. Een aanraking kan dus letterlijk je gevoel raken.  
 
Het is belangrijk om voelen en denken in evenwicht te houden. Als de balans tussen deze twee verstoord raakt, kunnen er allerlei klachten ontstaan waar niet direct een duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden. Als we ons bewust worden wat we doen en hoe we het doen kan de disbalans duidelijk worden. Door ervaren en oefenen gaan we op zoek naar een nieuw evenwicht.  

Geregristeerd lid van de Vereningen Van Haptotherapeuten VVH reg.n. 402A